Dokumentär i P1: Försvunna Yasmins man berättar sin historia

På söndag sänder P1 dokumentären ”Försvinnandet – att leva med en person som är spårlöst borta”. I dokumentären framträder 29-årige Lahcen vars fru Yasmine försvann i februari 2007, på väg ner i tvättstugan.

– Fallet med Yasmin har uppmärksammats av tidningar och tv, jag ville berätta Lahcens historia. Om konsekvenserna när man lämnas kvar när ens närmaste försvinner spårlöst, säger frilansjournalisten Lovisa Lamm som gjort dokumentären. 

 Torsdagen den 8 februari 2007 kom 29-årige Lahcen till Sverige för att leva med sin fru Yasmin. Men hon står inte där i ankomsthallen som de har kommit överens om. Istället får Lahcen ett chockbesked: Yasmin har försvunnit vid tiotiden kvällen innan. 

För Lahcen börjar ett helt nytt liv. Han är uppvuxen i Marocko och talar ingen svenska. Nu flyttar han in i Yasmins flickrum i Flemingsberg utanför Stockholm, inväntar hennes återkomst och kämpar för att uppfylla deras gemensamma planer. Lahcen lär sig svenska, får ett jobb, skaffar en lägenhet och startar en kiosk. 

I dag, tre och ett halvt år senare, är det fortfarande ingen som vet vad som har hänt Yasmin.
– Första frågan från mig är: Var är Yasmin?, säger Lahcen. 

Polisen har gjort en omfattande utredning, men utan resultat. Yasmin förblir spårlöst borta. Lahcen fortsätter sin väntan. Den 17 september 2010 fick han ett utvisningsbeslut i sin hand: Migrationsdomstolen anser att Lahcen saknar anknytning i Sverige. 

P1 söndag 17 oktober kl. 15.03 (med repris 23/10 kl. 20.03 och 1/11 kl. 00.03.)
Dokumentären kan också höras på www.sverigesradio.se/p1/dokumentar  

Pressbild:
Lovisa Lamm
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/1308752_1366_2000.jpg  
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio 

För mer information, vänligen kontakta:

Lovisa Lamm
lovisa.lamm@telia.com
0708-88 66 00

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se
070-684 18 52 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista