Publicerat: Tre förslag till ny yttrandefrihetsgrundlag - men går det att förnya utan att förändra?

P1 lördagen den 23 oktober kl 15.35 (repris söndag kl 12.00 och tisdag 01.03)

Ska journalistiska, litterära och konstnärliga yttranden ha ett bättre grundlagsskydd än andra? Eller ska yttranden från massmedieföretag särbehandlas? Eller kanske sådana yttranden som någon tydligt tar ansvar för?

De frågorna vill justitierådet Göran Lambertz och hans Yttrandefrihetskommitté nu att vi ska diskutera runt om i Sverige de närmaste månaderna.

Lambertz så kallade debattbetänkande, som lades fram i går (fredag), innehåller tre olika modeller för nya tryck- och yttrandefrihetslagar. Men slutresultatet kan också bli att vi behåller vår unika gamla grundlag med anor från 1766.

Göran Lambertz presenterar och diskuterar sina tre förslag i Publicerat. Och vi låter också journalisten och yttrandefrihetsdebattören Anders R Olsson ha synpunkter på de olika förslagen.

-Ena dagen tycker jag bäst om Ansvarsmodellen, andra dagen om Ändamålsmodellen och kanske just nu Verksamhetsmodellen. Men jag ändrar mig fram och tillbaka, säger Göran Lambertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista