Vetenskapsradion Forum om det "äkta" svenska hemmet. Foto: SVT Bild

Vetenskapsradion Forum: Svenska hem

P1 måndag 1 november kl 13:20, tisdag 2 november kl 19:03

Den faluröda stugan med moraklocka, kurbitsmålade möbler och öppen spis ses idag som något typiskt svenskt. I själva verket är det ett resultat av att arkitekter och konstnärer för drygt hundra år sedan helt enkelt bestämde sig för att lansera en viss stil som svensk och ursprunglig.

Runt förra sekelskiftet lanserades den gamla folkkonsten och de traditionella allmogehemmen som förebilder för det goda hemmet. Framför allt var det allmogestilen från Dalarna som sågs som ett ideal, och som levt kvar som en bild av det äktsvenska allt sedan dess.

Det berättar Johan Knutsson som är professor i möbelkultur och författare till den nya boken "I hemtrefnadens tid". I dagens program tar han oss med på en promenad till byggnaderna på Skansen, själva sinnebilden av det ursvenska, och visar hur dåtidens nationalromantik formade synen på hur det "äkta" svenska hemmet skulle se ut.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".