Bokcirkeln i P1. Björn Ranelid, Marie Lundström-programledare, Johan Kling, Alexandra Coelho Ahndoril. Bok, Jane Eyre av Charlotte Brontë. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Bokcirkeln i P1: Björn Ranelid, Alexandra Coelho Ahndoril och Johan Kling läser ”Jane Eyre”

På måndag 1 november startar en ny bokcirkel i P1. Cirkelledaren Marie Lundström har samlat Björn Ranelid, Alexandra Coelho Ahndoril och Johan Kling kring Charlotte Brontës ”Jane Eyre”:
 Jag måste säga att jag är överraskad på ett positivt sätt, säger Björn Ranelid.

Charlotte Brontës "Jane Eyre", skriven 1847, är en av världens mest lästa klassiker. Ändå har varken Björn Ranelid, Alexandra Coelho Ahndoril eller Johan Kling läst den tidigare.
–  Det kan kännas otäckt att ta itu med en sån här riktig klassiker som man kanske borde ha läst, men det ger faktiskt väldigt mycket pay off, säger författaren och regissören Johan Kling
–  Berättelsen har fångat mig, jag läser med glädje och är glupsk också när jag läser. Så det är textens seger över mina fördomar och min inskränkthet, och det tycker jag mycket om, säger Björn Ranelid.
–  Charlotte Brontës sätt att skriva är underbart! I Charles Dickens värld finns det inga kvinnor, de är inte människor på något vis, men i ”Jane Eyre” är världen befolkad av både kvinnor och män, vuxna och barn, säger Alexandra Coelho Ahndoril som kommer att chatta med lyssnarna direkt efter första programmet. 

 Cirkelledaren Marie Lundström tycker att Bokcirkeln är ett utmärkt sätt att ta sig igenom novembermörkret. 
–  Att läsa Jane Eyre ihop är som att sitta vid en kvällsbrasa i ett gammalt hus långt ute på de engelska hedarna. Och det är boken som lyser upp våra ansikten, våra egna berättelser. 

Bokcirkeln ”Jane Eyre” av Charlotte Brontë sänds i P1 måndagar kl. 14.25 med repris tisdagar kl. 18.35. Start 1 november. Programmet kan också höras och laddas ner på www.sverigesradio.se/p1/bokcirkeln

Läsplan (Sidhänvisningarna gäller pocketutgåvan av Jane Eyre, översatt av Gun-Britt Sundström):
1/11: Till sidan 95.
8/11: Till sidan 252.
15/11: Till sidan 372.
22/11: Till slutet.

Pressbild:
Bokcirkeln i P1. Björn Ranelid, Marie Lundström-programledare, Johan Kling, Alexandra Coelho Ahndoril.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/1261566_2000_1333.jpg Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Marie Lundström, producent
marie.lundstrom@sr.se  
070-542 13 77

Eva Sahlin
eva.sahlin@sr.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".