Kropp & Själ har övertalat Marc Davin att försöka få igång sin träning. Foto: Helene Almqvist

Kropp & Själ: Om fina och fula sjukdomar och om träning för män 40+

P1 tisdag 2 november kl 10.03 med repris natten mot torsdag kl. 00.03 och söndag kl 07.03

Om du satt runt fikabordet på arbetsplatsen och berättade din sjukdomshistoria, vilken sjukdom skulle du utan omsvep bekänna att du lider av, och vilken skulle du hålla innerligt tyst om?

Kropp & Själ diskuterar varför vissa sjukdomar anses finare än andra. Vem som drabbas av en sjukdom är en delförklaring till vilken status den anses ha. Vid förra sekelskiftet, i samband med det moderna samhällets genombrott, var det affärsmän, industrifolk och börsmäklare som fick trötthetsdiagnoser och då ansågs det som en aktningsvärd sjukdom. I dag talar vi istället högt om cancer och hjärtsjukdomar, men håller tyst om HIV och tarmbesvär. Även forskningen spelar roll, och vilka sjukdomar som läkemedelsföretagen är intresserade av att satsa mediciner på.

Gäst i programmet är bland annat idéhistoriker Karin Johannisson.

Kropp & Själ startar dessutom en serie om träning för män 40+. Otränade Marc får i uppdrag att med hjälp av särskilda övningar för medelålders män komma i form på sex veckor.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".