Vetenskapsradion Forum: Fantasyböcker utspelar sig i fiktiva världar. Foto: Markus Lindgren/SVT

Vetenskapsradion Forum: Fantasins landskap - om fantasy

P1 måndag 29 november kl 13:20, tisdag 30 november kl 19:03

Fantasyböcker utspelar sig ofta i främmande och fantastiska världar, det kan handla om en fiktiv medeltid, ett sagolandskap eller ett dödsrike. För fantasylitteraturen är själva platsen ofta minst lika viktig som handlingen eller personerna, och i många av böckerna finns därför också kartor som presenterar fantasilandskapet för läsaren. Tolkiens "Midgård", CS Lewis "Narnia" och Astrid Lindgrens "Nangiala" är platser som avslöjar mycket om vad som är viktigt i berättelserna. Det säger Stefan Ekman som forskar om fantasylitteraturens olika miljöer, och i dagens Vetenskapsradion Forum berättar han om hur böckernas olika landskap påverkar berättelserna.

Dessutom handlar det om musikaliska improvisationer på kyrkoorgel. Karin Nelson har studerat hur 1600-talets organister lärde sig spela, och hon fann stora likheter med dagens jazzmusiker.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista