Christina Claesson, programledare i Retorik i P1 Foto: Carolina Romare

Ny programserie: Retorik

P1 måndag 20 december kl. 10.03

Retorik i P1 är en serie i fem delar som vänder och vrider på begreppet retorik. Hur använder man den till vardags och till fest och vad är det egentligen?

Programledaren Christina Claesson, författare och historieberättare från Malmö, tar i första programmet retorikprofessor Anders Sigrell till hjälp för att reda ut begreppen och ge vardagstips.
– Om man tänker efter, så kretsar en stor del av vardagens problem kring "varför sa du så?" eller "varför sa du inte det meddetsamma?", säger Christina Claesson.
– Vi använder alla nån form av retorik så snart vi öppnar munnen, men ofta är den omedveten och det kan bli fel. Retorik vill öka medvetenheten om egen och andras talade kommunikation. 

Dessutom besöker Petra Quiding grekiska Stagira, här föddes retorikens fader, Aristoteles. Och så blir det världspremiär på en rappad betraktelse av krönikören, skådespelaren och malmösonen Behrang Miri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".