Kosmo om Mexikanska gränsen: Skylt i Arizona. Foto: Claes Andreasson

Kosmo: Mexikanska gränsen - knark, kultur, död och drömmar

P1 lördag 27 november kl. 16.03 med repris 29/11 18.15

Gränsen mellan USA och Mexiko beskrivs ibland som ett öppet sår där tredje världens dröm om ett bättre liv ofta slutar med död i öknen.

Efter att delstatens Arizona kontroversiella lagförslag, som bland annat innebar att man skulle vara tvungen att alltid bära med sig handlingar som bevisade att man befann sig lagligt i landet, lät debatten inte vänta på sig. Många menade att lagförslaget var rasistisk och främlingsfientlig.

Men det är få kulturarbetare som har engagerat sig i vare sig lagen i Arizona, eller det faktum att fler migranter än någonsin tidigare dör när de försöker ta sig över gränsen. Det finns dock undantag. Förra månaden hade en ny pjäs "Detained in the Desert" premiär i Boyle Heights, öster om centrala Los Angeles, en föreställning som inspirerats av händelserna i bland annat Arizona. Claes Andreasson har bland andra mött manusförfattaren bakom pjäsen Josefina Lopez och aktivister som jobbar för att minska dödsfallen i Arizonas öken.

För många år sen var gränsen mellan delstaten Texas i USA och Mexico i söder en symbol för hopp, framtidstro och regional integration. Men idag har de två tidigare så sammanfogade knutpunkterna El Paso i norr och Ciudad Juárez i söder skiljts åt och ömsesidig misstro dominerar relationen mellan dem. Orsaken är knarkkriget som sliter sönder hela norra Mexico och drabbar landets gränsstäder extra hårt när USA skärper säkerheten av oro för att våldet ska spilla över gränsen. Och förändringen märks inte minst i kulturlivet, som lider när samarbeten bryts och gemensamma projekt inte längre går att genomföra. Lotten Collin har besökt gränsstäderna.

Och så har Sveriges Radios Latinamerikas korrespondent Lars Palmgren läst Roberto Bolaños 2666 som han beskriver som ett fullkomligt hisnande, ständigt överraskande, framforsande äventyr som vare sig har rumsliga eller tidsliga gränser.

Programledare Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista