K1 - Knitting House Elin Strand Ruin, Amica Sundström och Annika Enqvist. Foto: Katarina Wikars

K1: Att sticka en trerummare i Husby

P1 onsdag 1 december kl. 14.03 samt 2/12 kl. 18.15

Åtta veckor tog det att sticka 250 kvm tapeter, kylskåp, rör, element, proppskåp. För några veckor sedan hängde den med avigsidan ut på Husby konsthall, en kärleksförklaring till livet som levts i miljonprogrammets lägenheter i snart 40 år, men också en kritik över det bristande underhållet, varenda skavank och reva stickades in i den exakt uppmätta modellen. Mormors underkläder, arkitektur, politisk kritik

Konstnären Elin Strand Ruin och The New Beauty Council initierade projektet tillsammans med bland annat Konstfack men många av de som stickat bor själva i liknande lägenheter i Husby på Järvafältet i Stockholm. Var det som att sticka sitt eget hem? Vilka historier finns invävda i lägenheterna?

Katarina Wikars besöker lägenheten på Oslogatan 8 och får bland annat lära sig att varje maska är en människa, och att en stickning kan vara intellektuell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista