”Professionell journalistik allt viktigare”

I går belönades två medarbetare från Sveriges Radio med Stora Journalistpriset – Victoria Gaunitz och Gunnar Bolin. Båda profiler i två stora publicistiska satsningarna inom Sveriges Radio.

– Det är fantastiskt roligt för dessa mycket skickliga journalister, och det är mycket välförtjänt. Det är också roligt för alla på Sveriges Radio när några medarbetare belönas med denna fina utmärkelse, säger vd Mats Svegfors.

– Priset visar också hur viktigt det är att public servicebolagen ges frihet att utveckla nya koncept utan att först behöva få godkännande av riksdagen. I så fall hade nog aldrig den nu belönade Valpejl blivit av, säger vvd Cilla Benkö.

Sveriges Radios publicistiska satsningar
Sveriges Radio har valt ut fem områden där satsningar ska göras under hela tillståndsperioden 2010-2013. Ett av dessa områden är kultur med ambitionen att göra Sveriges Radio till kulturens huvudscen för alla. I denna satsning ingår nya kulturprogram i P1 och P4 och inrättandet av en kulturkorrespondent. Sveriges Radios första kulturkorrespondent heter Gunnar Bolin.

Under året pekade vd Mats Svegfors och vvd Cilla Benkö ut satsningen på valet som extra viktig. En av de viktigaste delarna var Valpejl, som gjordes tillsammans med SVT. Valpejl är en publik och sökbar databas över samtliga kandidater som ställde upp i valet 2010, en webbtjänst där väljare kunde söka information om alla kandidater till riksdag, landsting och kommun.

– Professionell journalistik är viktigare än någonsin i en föränderlig medievärld, det visar inte minst den pågående debatten i vår digitala mediebok Journalistik 3.0 (www.sverigesradio.se/medieormen) Och professionell och oberoende journalistik är en förutsättning för en levande demokrati, säger Mats Svegfors.

För mer information
Mats Svegfors, vd
mats.svegfors@sr.se
08-784 50 10
070-593 79 97

Cilla Benkö, vice vd
cilla.benko@sr.se
08-784 50 17
070-537 48 51

Presskontakt
Bengt Arwén, presschef
bengt.arwen@sr.se
08-784 17 59

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".