K1: Mats och mästarna 3: Goya Den tredje maj 1808 (Los fusilamientos del tres de mayo) av Francisco de Goya y Lucientes

Mats och mästarna 3: Goya

P1 onsdag 8 december kl. 14.03

Kulturredaktionens mångårige medarbetare Mats Arvidsson besöker ett antal av sina favoritkonstnärer. Del 3 handlar om Francisco de Goya y Lucientes.

Francisco de Goya y Lucientes, 1746 - 1828, hovmålare, porträttmålare, framställare av dekorativa förlagor till kungliga gobelänger, ända tills han vid femtio års ålder började se demoner, både sina egna och Spaniens. Då blev han Goya, den svarte Goya, den förtvivlade romantikern Goya, han som gjorde bilder av krigets fasor som ingen annan har kommit i närheten av, varken förr eller senare, han som i svit efter svit av etsningar skildrade dumheten, råheten och vidskepelsen i det efterblivna Spanien, och som till sist, mot slutet av sitt liv, målade en värld av häxor, monster och monstruöst meningslöst våld.

Han är också, på 200års avstånd, på ett märkligt sätt vår samtida. Det går att känna igen sig i honom, man kan förstå hans känslor, man kan leva sig in i hans skräcker och upprördheter, därför att de är så ilka våra egna. Det är helt enkelt lätt, och mycket givande, att umgås med Francisco de Goya y Lucientes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".