Olov Johansson, nyckelharpa.

Världens Liv på Korröfestivalen

P2 söndag 12 december kl 20.00

I kvällens Världens Liv fortsätter den ukrainska resan med Burdon från Lviv genom länderna kring Karpaterna. Och så möter vi solokonserterande Väsenspelmannen Olov Johansson i en historisk exposé som går från den äldsta till den ”hippaste” nyckelharpan.
Ukrainska folkmusikgruppen Burdon hetsar sin publik med ett tryck som lyfter taket. Liksom vi kunde höra i förra veckans Världens Liv bjuder bandet in till en säregen klangvärld. Man hämtar sin repertoar från olika minoritetsfolk som bebor Ukraina, Polen och Slovakien och från den ungerska minoriteten i Rumänien och Moldavien (csángo) och från Balkan. Burdon må röra sig i en ålderdmlig repertoar men ger den lyster i arrangemangen som får den att vältra sig över scenkanten med full energi.
När Olov Johansson slår sig ner inför sina lyssnare fyller han stolarna omkring sig med nyckelharpor. Där är kontrabasharpan, silverbasharpan och den kromatiska nyckelharpan tillsammans med en spelman som ser lycklig ut. Olov Johansson är riksspelman och en av Sveriges främsta på nyckelharpa och har stor del i de senaste decenniernas utveckling av instrumentet. Här framträder han som solospelman.
Linda Roslund är Världens Livs presentatör på Korröfestivalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".