Hanna Tibell, fiol; Kaisa Abrahamsson, fiol.

Världens Liv på Korröfestivalen

P2 söndag 5 december kl 20.00

Kvällens Världens Liv gästar Korröfestivalen i sydöstra Småland. Festivalen började som en liten bordunstämma för 25 år sedan och nu har vuxit till ett av Sverigesommarens absolut största folkmusikevenemang.
Naturligtvis låter sig det gamla bordunfästet Korrö gästas av den ukrainska gruppen med namnet Burdon! De unga folkmusikerna kommer från Lviv i västra Ukraina och frotterar sig energiskt i låtskatten från hemlandet, men också från Karpaterna och Balkan. Bättre än de flesta andra grupper har man fört upp den ålderdomliga musiken på scenen inför en publik som fängslas av de skarpa kvinnorösterna, spel på bouzouki, vevlira, didjeridu och moraharpa.
I Världens Livs andra del tar riksspelmännen och bästa spelkompisarna Hanna Tibell och O’tôrgs Kaisa oss till fioltraditionens Hälsingland med sina spelmanskufar. Man spelar också egna låtar influerade av hälsingetradition.  Det är gassande högsommar utanför logdörren, det klafsar svettigt om de taktstampande sandalerna… När Hanna Tibell upptäcker var tjipp-ljudet kommer ifrån tar hon av sig skorna – och med det är konserten jordad. Det här är spelmän som spelar så att de lyser, i gemensam kärlek till ett i det närmaste outtömligt skafferi av låtar. 
Presentatör för Världens Liv på Korröfestivalen är Linda Roslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".