Danska folkmusikgruppen Phønix.

Folke - Världens Musik

P2 söndag 23 januari kl 19.00

Folkes Malmö-reporter Johanna Olofsson har mött danska folkmusikgruppen Phønix som just firat tjugo år som ett av Danmarks främsta folkmusikband med en samlingsplatta kallad just 20. Hon träffade bandet inför deras spelning i Malmö i december och passade då på att prata med de ansvariga bakom Mix Musik, Malmös ledande konsertarrangör för folk- och världsmusik som nyligen flyttat till nya lokaler på Kong.
Folke lyssnar på en ny högklassig produktion med resande-folkets stjärna Ralf Novak Rosengren, "Semno palla mander" som nu skapar musikhistoria med moderna tolkningar av gamla resandevisor och Ralfs egna kompositioner. Sedan tar Folkes Tidsmaskin oss med till 70-talets Värmland där vi får höra en en trio tonåriga spelmän: Sören Törnquist, Lars Varnstad och Leif Olsson, numera Stinnerbom. Varefter vi får höra hur Leif Stinnerbom spelar idag med Mats Edén från skivan "Anno 2010" som just nominerats till Manifestgalan i kategorin Folkmusik/visa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista