-En groteskt situation, säger Ulf Berggren, på Bio Scala i Båstad. Foto: Lars Säfström

Publicerat - Onödig ny digitalisering tvingar biografer att stänga

P1 lördag 22 januari kl. 15.35

Helt utan debatt har Sverige och EU gått med på att digitalisera Sveriges och Europas biografer till den standard som den amerikanska filmindustrin bestämt: 2K.

Därför riskerar många mindre biografer som nyligen digitaliserats med lika bra teknik att stängas. De har inte råd att byta apparater en gång till.

-En groteskt situation, säger Ulf Berggren på Bio Scala i Båstad, som också driver årliga Lilla Filmfestivalen.

-Biografägarna riskerar samtidigt ständiga uppgraderingar. Och ingen protesterar, säger han.

Frågan är varför alla länder finner sig i den hårt pressade amerikanska filmindustrins direktiv? Och inte nog med att Hollywood på det här sättet får ett enormt strukturomvandlingsstöd från resten av världen, den påtvingade digitaliseringen innebär dessutom en sorts teknikmonopol.

-Jag kan inte köpa den norska projektor jag vill ha. Företaget får inte licens, berättar Ulf Berggren.

Publicerat låter samma panel som var med i förra veckans diskussion om filmpolitiken svara på kritiken: Nämligen Gunnar Bergdahl, kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad, Thomas Runfors, informationschef på SF Bio och Hans Wallmark, riksdagsledamot (M), som satt i senaste filmutredningens referensgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista