Kino: Kina - en filmvärd i censurens skugga

P1 fredag 21 januari kl. 18:15

Veckans Kino blickar österut, mot Kina. Hur ser filmvärlden ut i ett land som aktivt motarbetar yttrandefrihet och konstnärlig frihet.

Hanna Sahlberg guidar genom den kinesiska biograftoppens utbud och upptäcker att själva biosalongerna i Kina kanske snarare är en större plats för hångel än för filmisk njutning. Hör om varför kostymdramat är så populärt, och biografägaren som tycker att filmskoleeleverna borde titta mer på reklamfilm. .

I Kina betyder independentfilm en helt annan sak än i västvärlden. I Kina är oberoende film detsamma som produktioner som genomförs trots att manus och filmskapare fått avslag från Myndigheten för tv, radio och film. En del av dem visas utomlands, och tack vare internet börjar nu en del av de kinesiska independentfilmarna också bli sedda i hemlandet. Möt grundaren till independentbolaget Lantern films i veckans Kino.

Nästa vecka är det dags för den årliga guldbaggegalan. En av de nominerade filmerna i dokumentärklassen är Så nära. En film om två tonåringar som gör en pilgrimsresa från Rågsved till Madame Tussauds vaxkabinett i Berlin för att se en glimt av en vaxdocka föreställande Bill i popgruppen Tokyo Hotel. Kino träffar regissörerna Emelie Wallgren och Ina Holmqvist som berättar om sin resa med fansen, full av förväntningar och drömmar.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista