Kajsa Dahlbergs konstverk "Vykort från Jersusalem". Foto: Ilya Rabinovich

Kosmo: Att skriva historia - om politiska trauman och om att gå vidare.

P1 lördag 22 januari kl. 16.03

Hur skriver man historia efter att genomlevt krig, apartheid eller en diktatur. Vems historia är det man berättar? Och hur går man vidare?

Hör Nadine Gordimer, nobelpristagare och en av den sydafrikanska apartheidregimens starkaste kritiker. Hon har i sina böcker skrivit om landets mörka historia men har också genom sin politiska verksamhet varit med om att störta landets förtryckarregim. Anneli Dufva samtalar med henne om gårdagens och dagens Sydafrika.

Hör också Sveriges Radios latinamerikakorrespondent om hur ett land som Chile hanterar sitt förflutna och om vad som egentligen ryms i ett kollektiv minne.

Konstnären Kajsa Dahlberg har i sitt konstverk "Vykort från Jerusalem" samlat ihop 500 vykort som är skickade från Jerusalem till Sverige från 1900-talets början och seklet ut. Under 100 år upprepas de klassiska turistmotiven av klagomuren, tempelmoskén med sitt glänsande guldtak, lite öken, kameler och beduiner. Och texterna på vykortens baksida är nästan lika utbytbara. Att de är skrivna från världens kanske mest omtvistade stad märks knappt utan man skriver om värmen och de historiska platserna.

Programledare Cecilia Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista