The Kulenovic Collection

Kulturradion: K1 - Leonardo i Karlskrona

P1 onsdag 26 januari kl. 14.03

Karsten Thurfjell besöker The Kulenovic Collection - Vattenborgen som blev skattkammare.

The Kulenovic Collection öppnade sommaren 2009 som en sällsam nykomling bland landets museer. I Vattenborgen, en 150-årig reservoar vid Stortorget i Karlskrona har bröderna Senad och Riza Kulenovic inhyst familjens konstsamling. Släktens anor letar sig tillbaka till Bosniens tillkomst på 1100-talet, och genom historien har förfäder verkat såväl på Balkan som i Venedig och Konstantinopel. Efter många historiska turer fick Riza, som själv är konstnär, uppgiften att ta hand om samlingen. Den hade funnits gömd ”på olika håll i Västeuropa” sedan 1900-talets dramatiska omvälvningar, och den består av allt från 5000-åriga artefakter till 1900-talsmåleri, med en förmodad Leonardo da Vincimålning som främsta slagnummer. Så vad gör man om man flytt Bosnien, bor i Karlskrona och driver Pizzeria Montmartre? Man öppnar förstås ett museum med en krog.

Reaktionerna bland konsthistoriker har varit mycket blandade, ty utan institutionell status står man sig slätt inom värderingsindustrin. Museet har dock blivit ett uppskattat besöksmål, och 2010 fick bröderna ta emot Karlskrona kommuns kulturpris.

Karsten Thurfjell åkte dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista