Sonja Schwarzenberger. Foto: Mattias Bardå/UR

Hur skapar vi världens bästa sex? – UR pratar om det

Det pågår en sexualpolitisk revolution. Plötsligt pratar vi om det som är så svårt att sätta ord på; sex, sexualitet och den gången vi gick över gränsen. Eller när någon gick över vår gräns. Samtidigt lanseras den första sexualkunskapsfilmen på 25 år, UR:s och RFSU:s Sex på kartan. I debattprogrammet Världens bästa sex – UR pratar om det diskuterar programledaren Sonja Schwarzenberger och några av landets mest spännande debattörer hur vi ska få världens bästa sex- och samlevnad. I skolan och med varandra. Medverkar gör bland andra författarna Maria Sveland och Mian Lodalen, Sakine Madon, redaktör på Newsmill, och Ylva-Maria Thompson, debattör.

Varför pratar alla om sex just nu? Varför är det viktigt att ha ett språk för sex och kan sex- och samlevnadsundervisning göra sexlivet bättre? Det och mycket annat diskuterar debattörer och sakkunniga i UR:s radiodebatt Världens bästa sex – UR pratar om det. Ett program som summerar prataomdet- debatten och läget idag, men som också blickar framåt. Hur skulle världens bästa undervisning i sex och samlevnad se ut – och vad är egentligen en bra sex- och samlevnadsundervisning? Ska den fokusera på relationer, ha ett samhällsperspektiv eller ska den bara vara biologisk och anatomisk? Eller ska den vara allt det och ge oss en grundkunskap – för att vi ska kunna leva fullgoda liv.

Och; hur ska vi uppnå världens bästa sex? Kanske genom att använda massor av glidmedel som Mian Lodalen föreslår. Eller genom att prata om det, som teaterpedagogen Anna-Karin Linder menar. Till syvende och sist verkar kunskap vara nyckeln. För som sexbloggaren Gustav Almestad säger:

– Man känner sina gränser genom att veta vad man vill, inte genom att veta vad man inte vill.

Medverkar gör författarna Maria Sveland och Mian Lodalen, Sakine Madon, debattör och redaktör på Newsmill, Anna-Karin Linder, teaterpedagog, Hans Olsson, sakkunnig på RFSU,

Agneta Nilsson, sakkunnig på Skolverket, Gustav Almestad, sexbloggare och Ylva-Maria Thompsson, debattör och konstnär.

Under 2011 sänder UR en rad nyproducerade program om sex – för unga och för vuxna. Sex på kartan är en helt ny tecknad sexualkunskapsfilm – den första på 25 år. Den är handtecknad, talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor om sex. I dokumentär-serien Sexualkunskap får vi följa läraren Sanna och hennes åtta när de har sexualkunskap. Sanna har bestämt sig för att genomföra den bästa undervisningen någonsin, men det är svårare än vad hon till en början tror. Myten om mödomshinnan skildrar hur en slemhinneflik som inte finns kan kosta upp till 20 000 kr att restaurera, och hur myten om mödomshinnan påverkar föreställningar om oskuld och renhet. I radioprogrammet Hångla pratar programledaren Nisse Edwall om sex och relationer med inbjudna gäster. Programmet riktar sig till ungdomar mellan 13-16 år. Och i Mifforadio pratar Claes-Erik, Balint och Nancy om sex och kär lek. På Kunskapskanalen visas också dokumentärerna Kärlekshunger på nätet, Kantstött kärlek och En förförare i familjen. UR ger dessutom ut boken Sexualkunskap, en bok som riktar sig till lärare som undervisar på högstadiet och som ger en trygg och sakgranskad grund för en god undervisning i sexualkunskap. På webbarna ur.se/sex och ur.se/sexualkunskap samlas ett stort material om sex och sexualkunskap.

Världens bästa sex – UR pratar om det, P1 torsdag 27 januari, kl. 21.03

Pressbilder

Sonja Schwarzenberger http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1485971_1181_787.jpg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1485955_1181_787.jpg
Foto: Mattias Bardå/UR

För mer information, vänligen kontakta:
Linnéa Hallgren, 0768-65 73 86, linnea.hallgren@ur.se


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista