Tendens: Norrland i mitt hjärta - om exilens frälsning och förbannelse

P1 ondag 2 februari kl. 11.03

Norrland har åter börjat befolkas av hemvändare. I takt med att arbetstillfällena blir fler, är det många som överger storstaden och flyttar "hem".

Hösten 2008 gav landstingen i Norrland i uppdrag, till professorn i ekonomisk historia vid Umeå universitet, Nils-Gustav Lundgren, att undersöka hur norrlänningar ser på sina liv. 2392 personer besvarade enkäten.

- Pitebor och Skelleftebor är lyckligast, enligt Nils Gustav Lundgren.

Hög norrländsk livskvalitet är: att ha hög inkomst, att ha ett fast jobb, att vara frisk, att vara religiöst aktiv och att ha gjort karriär. Det är några av slutsatserna.

Geografisk hemvist kan också påverka lyckan och lyckligast av dem alla är Pitebon, tätt följd av Skelleftebon.

- Vi Tornedalingar har börjat komma ut. Man kan numera säga att jag kommer från Tornedalen utan att skämmas, berättar författaren Mikael Niemi.

Efter framgångarna med romanen "Populärmusik från Vittula", år 2000, som bl.a. gav Mikael Niemi Augustpriset fortsätter han att skriva. Den senaste boken heter "Skjuta apelsin", en ungdomsroman. Nästa och just nu aktuella projekt är en pjäs för Norrbottensteatern om hemvändarna.

Ett program av Christer Söderqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista