Dokumentärredaktionen - Alla älskar Stig Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson, V. Foto: Håkan Engström

Ny dokumentärserie i P1: Alla älskar Stig - 5 delar om det politiska spelet runt valet i Fagersta hösten 2010

P1 söndag 30 januari kl. 15.03

Under hösten 2010 har fyra reportrar närgånget följt makthavare och utmanare i Fagersta.

I rollerna:

Stig Henriksson (V)– kommunalråd  - ”Störst makt av alla  har kommunalrådet”. Vänsterpartisten som styrt Fagersta under 3 mandatperioder – den senaste med 58% av rösterna. Alla älskar Stig. Till och med moderaterna. Själv älskar han Machiavellis Fursten.

Jan Johansson (M) - Moderatledaren gillar Stig  men tycker att han är för slapp mot kriminalitet och droger, och för enväldig i sitt ledarskap. Jan Johansson anklagar Stig för diktatorfasoner med valparoller som ”vill ni bo i Nordkorea eller Sydkorea”? 

Anne-Marie Noppa (S) - ”Rösta med hjärtat ”. Vårdbiträdet som nu arbetar heltid åt facket och står som tvåa på sosselistan. Trots Socialdemokraternas maktlöshet i Fagersta tycker hon att ”Stig är bra”. Men när valet närmar sig trycker hon gasen i botten. Bokstavligt talat.

Karl Staaf (SD)  - ”Det ska se ut som lilla huset på prärien”. Sverigedemokraternas ledare. Timanställd väktare. Tillsammans med Tony Himmler och Johan Henriksson bildar han SD i Fagersta. Partiet som bygger hus istället för valrörelse eftersom de inte har tid. Men de har stora förhoppningar. 

Del ett:
I valet 2006 fick kommunalrådet Stig Henriksson (V) 58% av rösterna. Alla älskar Stig, till och med Moderaterna. Ann-Marie Noppa och Socialdemokraterna litar till alla frivilliga valarbetare och till partiets gamla högtalarbil. Och vid köksbordet i ett rackligt hus i Fagerstas utkant sitter Karl Staaf och Tony Himmler från Sverigedemokraterna och smider sina järn.

Det här är Starke Man -  fast på riktigt.

Producerat av Danjel Nam, Emelie Rosenqvist, Erika Mårtensson och Håkan Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista