Dokumentärredaktionen - Alla älskar Stig Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson, V. Foto: Håkan Engström

Dokumentärredaktionen: Alla älskar Stig, del 2 - Motståndets Estetik

P1 söndag 6 februari kl. 15.03

Under hösten 2010 har fyra reportrar närgånget följt makthavare och utmanare i Fagersta.

I rollerna:

Stig Henriksson (V)– kommunalråd  - ”Störst makt av alla  har kommunalrådet”. Vänsterpartisten som styrt Fagersta under 3 mandatperioder – den senaste med 58% av rösterna. Alla älskar Stig. Till och med moderaterna. Själv älskar han Machiavellis Fursten.

Jan Johansson (M) - Moderatledaren gillar Stig  men tycker att han är för slapp mot kriminalitet och droger, och för enväldig i sitt ledarskap. Jan Johansson anklagar Stig för diktatorfasoner med valparoller som ”vill ni bo i Nordkorea eller Sydkorea”? 

Anne-Marie Noppa (S) - ”Rösta med hjärtat ”. Vårdbiträdet som nu arbetar heltid åt facket och står som tvåa på sosselistan. Trots Socialdemokraternas maktlöshet i Fagersta tycker hon att ”Stig är bra”. Men när valet närmar sig trycker hon gasen i botten. Bokstavligt talat.

Karl Staaf (SD)  - ”Det ska se ut som lilla huset på prärien”. Sverigedemokraternas ledare. Timanställd väktare. Tillsammans med Tony Himmler och Johan Henriksson bildar han SD i Fagersta. Partiet som bygger hus istället för valrörelse eftersom de inte har tid. Men de har stora förhoppningar. 

Del 2:
Valdagen närmar sig och i Fagersta rullar oppositionens valmaskiner igång. Alliansen och Socialdemokraterna argumenterar med pinnglass, doftgranar och riktiga orkestrar. För Sverigedemokraterna är det lite tyngre. Partiledaren Karl Staaf är upptagen med att renovera sitt hus och med bara tre medlemmar utan budget är det svårt att få till en riktigt övertygande valrörelse.

Det här är Starke Man -  fast på riktigt.

Producerat av Danjel Nam, Emelie Rosenqvist, Erika Mårtensson och Håkan Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista