Kulturradion K1: "På krimspaning i Köpenhamn." Kerstin Berggren letar svaret på frågan varför de danska tv-deckarna är så bra. Thomas W Gabrielsson som Leon i "Livvakterna" Foto: Mike Kollöffel/DR.

Kulturradion K1: På krimspaning i Köpenhamn

P1 onsdag 9 februari kl. 14.03

Mordet på tonårsflickan Nanna Birk-Larsen naglade fast danska tv-tittare den klassiska tiden 20.00 söndagkväll. I tjugo avsnitt berättades mordhistorien som också var ett familjedrama, en thriller med politiska inslag och en berättelse om ett strävsamt och konfliktfyllt polisarbete.

Brottet fick en stadig publik även i Sverige. En av många trogna tittare var Kulturradions Kerstin Berggren som efter sin upplevelse av Brottet började fundera över vad som gör de danska krim-serierna så fängslande.

Hon åkte till Köpenhamn för att finna svaret.

I programmet får lyssnaren möta huvudpersonerna i såväl "Brottet" som i den Emmy-belönade serien "Livvakterna". Sophie Gråböl som spelade Sara Lund i "Brottet" och Cecilie Stenspil och Thomas W Gabrielsson som gestaltade Jasmina och Leon i "Livvakterna" berättar om sina strapatser och "Brottets" producent Piv Bernth ger fler ledtrådar. I K1 medverkar också de eftersökta manusförfattarna till "Livvakterna, Mai Broström och Peter Thorsboe. De är trefaldigt Emmy-belönade och har även bidragit till att sätta Danmarks Radio på världens TV-karta genom att också ha skapat de oerhört framgångsrika serierna "Mordkommissionen" och "Örnen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista