Claes Gottlieb, docent i gynekologi på Sofiahemmet i Stockholm, snubblade på målsnöret med att få fram ett hormonbaserat preventivmedel för män.

Vetandets Värld: Om p-piller för män

P1 tisdag 1 februari kl. 12.10

Forskning på en hormonell preventivmetod för män har kommit så långt att substanserna för ett fungerande preparat finns klara. Bakom forskningen står Världshälsoorganisationen VHO, men turerna om när det kommer finnas på marknaden har varit många. Vetandets värld tar reda på var forskningen står i dag.

Claes Gottlieb, docent i gynekologi på Sofiahemmet i Stockholm var en av de tio forskarna i världen som var nära att få fram ett hormonbaserat preventivmedel för män.

- Jag har trott på det här ända sedan 1982 och det har sett så framgångsrikt ut att jag vid många tillfällen har uttalat mig och sagt att nu är det inte så många år kvar tills vi har det.

Substanserna fanns klara att använda, men hela projektet föll när läkemedelsföretagen drog sig ur. Man trodde inte på att preventivmedlet var tillräckligt attraktiv för männen.

Trots att det gått nästan 15 år sedan han slutade med forskningen så kontaktas han flera gånger i månaden av män som är intresserade av ett hormonbaserat preventivmedel för män.

Idag är Kristina Gemzell Danielsson en av de som forskar vidare på att förbättra preparatet.

- Det finns många kvinnor som inte hittar en metod de trivs med. Att dela ansvaret skulle vara idealiskt, säger hon.

- Vi har en negativ syn på preventivmedel och vill styra över våra egna kroppar, men vi glömmer vad alternativet är, säger hon.

Programmet är gjort av Anna Törnkvist och Tina Andersson.

Bildtext Claes Gottlieb: Claes Gottlieb, docent i gynekologi på Sofiahemmet i Stockholm, snubblade på målsnöret med att få fram ett hormonbaserat preventivmedel för män.

Bildtext Kristina Gemzell Danielsson: - Jag tror att ett sådant preparat finns på marknaden om fem år, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista