Islandshästar. Foto: Sveriges Radio

Vetandets värld: Gudarnas häst och välfärden

P1 onsdag 9 februari kl. 12.10

För över tusen år sedan kom hästarna till Island. Bosättarna tog förmodligen med sig sina bästa djur, eftersom det var ont om plats i båtarna. Exakt vilken typ av hästar det var är lite oklart, men under århundradena har Islandshästen överlevt under knappa förhållanden i det karga landskapet och utvecklats till en stark och tålig ridhäst. Fortfarande släpps ston, föl och unghästar på fjället på norra Island, en uppväxt som lär fölen att röra sig i oländig terräng.

Som en av få hästraser har den kvar gångarter som avlats bort hos våra moderna hästraser. Tölten är den mest berömda, mycket bekväm för ryttaren.

Islandshästen var en förutsättning för kolonisationen av den svårframkomliga ön. Idag är den en av Islands viktigaste exportvaror. När exporten startade på sextiotalet skrattade många åt den lila hästen. Nu är den Sveriges tredje vanligaste hästras. Men riskerar Islandshästen att förlora sina unika egenskaper när den möter vår svenska hästhållning?

Programmet är gjort av Lena Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".