Aje Carlbom, Anne Sofie Roald och Per Bauhn.
P1

Filosofiska rummet: Medborgarandan i mångkulturen

Nu visar ny samhällsforskning att graden av medborgares tillit kan påverkas negativt av invandring från andra kulturer. Om det ligger något i den här forskningen, vad det beror på, om Sverige är ett mångkulturellt – och mångkulturalistiskt – land och hur i så fall motsättningen mellan medborgaranda och mångkultur kan överbryggas, diskuteras i veckans Filosofiska rummet.

Tillit och rättssäkerhet kan anses vara grundläggande byggstenar i ett fungerande, demokratiskt samhälle. Något som ibland kallas medborgaranda tycks spela roll för hur samhällen fungerar. Och Sverige ligger högt i internationella mätningar av tillit mellan människor. Men nu visar ny samhällsforskning att graden av medborgares tillit kan påverkas negativt av invandring från andra kulturer.

Om det ligger något i den här forskningen, vad det beror på, om Sverige är ett mångkulturellt – och mångkulturalistiskt – land och hur i så fall motsättningen mellan medborgaranda och mångkultur kan överbryggas, diskuteras i veckans Filosofiska rummet. Gäster är socialantropologen Aje Carlbom,  religionshistorikern Anne Sofie Roald och filosofen Per Bauhn.

Programledare är Lars Mogensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".