Hjärtslag Maria Eby von Zweigbergk, Per Feltzin och Patrik Falck

Premiär för Hjärtslag i P2- En nyskapande, tvärvetenskaplig programserie om musik

Talar musik och matematik samma språk? Kan vaggvisor få oss att minnas? Hur låter maktmusik? Det är några av de frågeställningar som P2:s nya programserie Hjärtslag vill besvara. Till sin hjälp har redaktionen engagerat ett 40-tal kända, kunniga och inom sina områden framstående profiler som delar med sig av både personliga och professionella reflektioner. Inspirationen till programmet kommer från kanadensiska och amerikanska radioprogram.

Nu startar den nya programserien Hjärtslag i Sveriges radio P2. Ett spännande, tvärvetenskapligt och för P2 unikt program där musiken kommer att behandlas tematiskt ur en rad olika perspektiv och sammanhang – musik och minne, musik och rum, musik och makt, osv. Programmet är formmässigt avancerat och nyskapande.

– Med Hjärtslag vill vi diskutera, filosofera och reflektera kring musikens roll i samhället, säger Per Feltzin, skapare och huvudproducent av programmet. Min ambition var att få förena det breda, kunniga anslaget i ett kulturradioprogram i P1 med den musikaliska lekfullhet som kan hittas i de bästa P2-programmen.

Ett fyrtiotal kunniga och kända profiler medverkar, bland annat författaren Horace Engdahl, kostymdesignern Karin Erskine, tonsättaren Jonas Forssell, historikern och Svenska Akademins ständiga sekreterare Peter Englund, idéhistorikern Karin Johannisson, akustikern Yasuhisa Toyota med flera. Samtliga medverkande finns presenterade på tInspiration till programmet har Per Feltzin hittat utomlands, dels från det kanadensiska radiobolaget CBC:s två prisbelönade programserier The Wire (2004) och The Nerve (2008), dels från New York Public Radio Stations program Radiolab.

– Hjärtslag är en unik satsning för Sveriges Radio P2 då vi sätter musiken i ett brett och tvärvetenskapligt sammanhang, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalchef för P2. Även radioformatet är annorlunda – ambitionen har varit att skapa ett spännande, kvalitativt innehåll med en mixning som är unik för svensk radio idag.

Hjärtslag kommer att sändas i sammanlagt tolv radioessäer med start söndagen den 6 februari kl. 14.00-15.00 och repris tisdagar 12.00-13.00. De tre första programmen är färdiga och kommer att beröra följande teman: Musik och minne – 6 februari, Musik och rum – 13 februari och Musik och sorg – 20 februari. Efterföljande söndagar kommer att behandla bland annat musik och makt, musik och medicin, musik och hjärnan och slutligen ett sista program där dessa olika teman möts.

Om program ett – Musik och minne
Vad är det som gör att vi börjar att minnas? Var i världen är vi när vi hör Arne Domnerus saxofon spela Karl-Bertil Jonssons Julafton? Om vi är många som minns samma sak - kan man säga att det verkligen har hänt då? Hur kan en dirigent minnas en hel symfoni och dirigera utan partitur? Det första programmet av Hjärtslag behandlas temat musik och minne. Medverkar gör författaren Ylva Eggehorn, dirigent Andreas Hanson, cellisten Kati Raitinen, idéhistoriker Karin Johannisson, stressforskare Töres Theorell, pianist och hjärnforskare Fredrik Ullén, dirigenten Herbert Blomstedt, historikern Peter Englund, musikterapeuten Ann-Sofie Paulander, sjukhusprästen Maria Eby Notini, tonsättaren Jonas Forssell, musikterapeuten Ingrid Hammarlund, kostymdesignern Karin Erskine, dramaturgen Stefan Johansson, historikern Arne Jarrick, författaren Magnus Florin och idéhistorikern Sven-Erik Liedman.
För mer information besök Hjärtslags hemsida www.sverigesradio.se/p2/hjartslag


Om Hjärtslags redaktion
Per Feltzin är initiativtagare till och huvudproducent för Hjärtslag. Han delar sin tid mellan kultur- och musikredaktionen på Sveriges Radio. Per hör man oftast som kritiker och programledare i Kulturnytt i P1 och i P2’s Kalejdoskop, Notturno och som vägvisare i CD-revyn. År 2005 erhöll Per Ikarospriset för två program i P1 under rubriken Vilmas program - om opera och ett sjukt barnbarn. 
Maria Eby von Zweigbergk är medproducent och reporter på Hjärtslag. Maria arbetar i vanliga fall som producent för CD-revyn och presentatör för direktsändningar inom konstmusikområdet, allt från operasändningar till electronicafestivalen Art’s Birthday. Med en bakgrund som musikintresserad matematiker, sadlade hon om till journalist och återfinns sedan 15 år tillbaka i P2.
Patrik Falck står för det ljudtekniska finslipandet och har arbetat som ljudtekniker på Sveriges Radio sedan tidigt 90-tal, främst inom Radiosporten. Vid sidan av idrott och då främst fotboll har musik alltid varit det stora intresset, både som utövare och lyssnare. Var under en period musikläggare i P4.

För mer information, kontakta:
Per Feltzin, huvudproducent Hjärtslag
0708- 84 13 79
per.feltzin@sr.se

Charlotte Frykman, Presskontakt P2
08-784 1853
charlotte.frykman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".