Majoren Dennis Gouranius får medalj för sitt mot under en beskjutning i Libanon där hans kollega stupade. Foto: privat
P1

Tendens - Stupad i tjänst

En major som sett sin kollega dödas och två mammor som fått begrava sina söner. Så kan en utlandstjänstgöring i den svenska försvarsmakten sluta.

Tomas Bergqvist hade bara tre veckor kvar på sin utlandstjänstgöring när han stupade av en explosionen från en vägbomb i Afghanistan.

- Jag är besviken på politikerna, jag tycker att det är ett svek mot barnen att skicka iväg dem till krig. O sen skickar de en krans och en medalj när de är döda. Kanske gör de det för att rensa sitt dåliga samvete. Men det är ju det att det inte är deras egna barn de skickar iväg, berättar Tomas mamma, Helene Lundberg.

Majoren och FN- observatören Dennis Gouranius har varit på sex stycken utlandstjänster. Han har sett kollegor stupa och blivit träffad av splittergranater. Han tycker att erfarenheterna har gjort honom till en bättre människa.

- Jag har fått en kanal in i världen via försvarsmakten, att få chansen att göra en skillnad. Många andra människor åker ut som volontärer med SIDA, jag åker med försvarsmakten. Visserligen tar jag en kalkylerad risk, men jag gör hellre det än inget alls, säger den 55 - årige majoren Dennis Gouranius.

Ett program av Sukran Kavak i tendens tema: "Yrke: Soldat"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".