Det svenska psyket Anna Gjöres och Matilda Rangborg Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio
P1

Ny serie i P1: Det svenska psyket – en granskning av psykiatrin under 2000-talet

– Hade psykvården gjort sitt hade detta inte skett. Vi ser vården som den verkliga gärningsmannen, säger Anders Moqvist, pappa till femåriga Sabina som mördades av en psykiskt sjuk man i september 2003, dagen efter mordet på utrikesminister Anna Lindh.

De många våldsdåd under 2003 där gärningsmännen varit psykiskt sjuka startade en våldsam debatt och krav på reformering av den psykiatriska vården. Det ledde till att staten satsade nästan fem miljarder för att höja kvaliteten på vården.

Serien ”Det svenska psyket” granskar i fyra program med start 13 februari kl. 12.00 vad satsningarna, och icke-satsningar, har inneburit för patienter och personal inom psykiatrin i Sverige. Det visar sig att trots att åtskilliga miljarder kronor delats ut är resultaten otydliga.

Serien gör bland annat också en jämförelse med vårt grannland Norge som genomfört en mycket omfattande reformering av vården av psykiskt sjuka. Men där gjorde man det på ett helt annat sätt.

”Det svenska psyket” startar söndag 13 februari kl. 12.00 och har gjorts av reportrarna Matilda Rangborg och Anna Gjöres.

Mer info: http://sverigesradio.se/p1/detsvenskapsyket

Pressbilder

Matilda Rangborg och Anna Gjöres
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/1504389_2000_1333.jpg
Foto: Stina Gullander

För mer information, vänligen kontakta:

Pia Kittel, producent
pia.kittel@smtradio.se
0705-896596

Caroline Meyer Lagersparre, pressinformatör P1
caroline.meyer@sr.se
0730-70 25 00

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".