P1

Tendens: De nya soldaterna

Den 3 februari publicerade Försvarsmakten för första gången rörliga bilder på soldater i strid. Svenska Isaf-soldater patrullerade byn Nawshar Ali Zayi, 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif, då de blev beskjutna med raketgevär.

Värnplikten har upphört och tusentals unga män och kvinnor ska nu värvas till den nya den nya svenska yrkesarmén. Vad får dem att att välja arbetet som soldat?

- De unga får sina bilder av kriget från Hollywood, säger Försvarsmaktens nye marknadschef Fredrik Swahn. I vår nya kampanj nu i mars-april vill vi, istället för att lyfta fram action och spänning, lyfta fram det demokratiska uppdraget vi har, som att försvara mänskliga rättigheter över hela världen.

- Det är svårt att föreställa sig riskerna, säger Erik Nilsson, 19 år, som just ska påbörja den militära grundutbildning, GMU, som från och med årsskiftet ersätter värnplikten. Nästa år kan han vara kontrakterad soldat på utlandsuppdrag.

- Man ska hjälpa dem som har det svårt med demokratin, säger han. Det är ändå det man tränar för. Men det känns lite absurt att man om ett år kanske kan tvingas döda för att försvara sina kamrater.

Detta är det första programmet i serien "Yrke: Soldat" och är gjort av Ola Hemström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".