P1

Vetenskapsradion Forum: Folkbibliotekens framtid

En garanti för att även svåråtkomliga pappersböcker görs åtkomliga för invånarna, eller ett informationsnav för databaser, litteratur, film och internet? Vetenskapsradion Forum utforskar folkbibliotekens framtid i den digitala tidsåldern.

De svenska folkbiblioteken har en alldeles speciell plats i våra hjärtan, vilket märks inte minst nu när deras framtida roll debatteras ivrigt - det är starka känslor som rörs upp. Dels handlar det om vad ett bibliotek är eller ska vara, är de främst förvaringsplatser för tryckta pappersböcker eller bör de också erbjuda e-böcker, internetuppkoppling, film, datorspel och musik? Dels handlar det om bibliotekens driftsformer, är det kommunerna som ska driva dem och garantera ett visst utbud eller kan de utvecklas genom nya ägandeformer? Och vad händer egentligen med våra bibliotek när vi alla snart kan nå all världens böcker digitalt, hemma framför datorn.

Vetenskapsradion Forum beger sig till Dieselverkstan, ett bibliotek i Nacka som sedan några år drivs som ett personalkooperativ. I Nacka ska nu alla kommunala bibliotek upphandlas, vilket har väckt debatt långt utanför kommungränserna, och vi hör Dieselverkstans Margareta Swanelid, Erik Peurell på Kulturdepartementet och litteraturprofessorn Johan Svedjedal. Dessutom får vi en recension av den nya debattboken "Folkbibliotekens framtid".

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".