Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1

Vetandets Värld: Förbränningens mysterier - om världsledande förbränningsforskning i Lund

Att förstå och hitta förbränningens alla processer är näst intill omöjligt och att med datorers hjälp bygga upp modeller för det går inte det heller för så mycket datakraft som behövs finns inte. Men forskarna försöker hela tiden att komma närmare förbränningens gåta.

CH4+2O2 ger CO2+2 H2O eller annorlunda utryckt, metan plus två syremolekyler ger koldioxid och vatten Så kan man beskriva en del av det som sker när ett stearinljus brinner. Det är enav många delar i den förbränningsprocess som sker. Men förbränning är betydligt mer komplicerat än så.

Men forskarna försöker hela tiden få fram så effektiva förbränningsprocesser som möjligt. För såväl kakelugnar sopförbränningsanläggningar och stora gasturbinerna som producerar värme eller el kan bli bättre än de är i dag. Dels kan man minska åtgången av bränsle och dessutom kan processerna bli renare och bättre för miljön.

I programmet besöker vi den världsledande förbränningsforskningen vid Lunds universitet. Här tar man fram instrument som gör det lättare at förstå vad som händer i förbränningsprocessen. Med hjälp av laser kan man studera och analysera olika förlopp vid förbränning och i förlängningen räkna ut hur man effektiviserar processen. Och andra forskare arbetar med att göra förbränningsmotorn bränslesnålare och renare.

Redaktör för programmet är Håkan Svensson.

Medverkande:
Marcus Aldén professor i laserbaserad förbränningsdiagnostik
Bengt Johansson professor i förbränningsmotorer vid Lund universitet.
Sven-Inge Möller doktor i förbränning också de vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".