1 av 2
Petra Quiding Foto: Kristin Montagu-Evans
2 av 2
Britta Nylinder från Mykorrhiza renar jord i stan Foto: Åsa Kjellman Erici
P1

Ny säsong i P1: Odla med Stadsgrönt om giftfri odling i innerstaden

Den 11 april är det säsongspremiär för Odla med Stadsgrönt som klättrar upp på taket och försöker odla giftfria grönsaker mitt i Malmö. Men hur farlig är det med gift i jorden och hur blir man av med dem?

Programmet besöker odlingsnätverket Mykorrhiza som efter år av gerillaodlande har fått tillstånd av kommunen att odla i ett grönområde i Malmö. Hela förra säsongen arbetade man med odlingarna men när tester gjordes på marken visade det sig att den var förorenad och stora delar av skörden fick kasseras.

– Från början blev vi lite ledsna och besvikna men ganska snart började vi tänka, men oj hur kan vi göra nu, kan vi sanera med växter? Säger Britta Nylinder från Mykorrhiza.

Så i år jobbar nätverket med att försöka rena den förorenade jorden med hjälp av växter och se hur mycket av föroreningarna tas upp i olika sorters grönsaker?

I Åsa Kjellman Ericis reportage får lyssanren följa med upp på takterrassen mitt i stan och få tips från Stadsgrönts Eva Robild på hur man odlar bäst, och giftfritt där.

Programledare Petra Quiding

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".