Barnen - Skyddad identitet Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
P1

Barnen: Terese och Evelina bär på en stor hemlighet

Barnens reporter Ylva Mårtens rapporterar från ett kommunalt skyddat boende för kvinnor och barn som utsatts för våld.

Terese och Evelina bär på en stor hemlighet. De får inte berätta vilka de är. 4600 barn lever med skyddade personuppgifter i Sverige idag. Antalet växer med 6 % varje år. En hög järngrind slår igen. Bakom det flera meter höga stängslet finns ett skyddat kommunalt boende nånstans i Sverige. Här finns plats för 12 mammor och deras barn. Barnen och mammorna gömmer sig för pappor och män som slår, som utsatt sina familjer för våld. Evelina och Terese lever med skyddade personuppgifter och de heter i verkligheten nåt annat:

- Nu är det inte lika dåligt som förut, för här bor inte min pappa. Det är skönt att slippa honom, säger Terese.

Kunskapen om hur skolan och förskolan bäst ska kunna hjälpa barnen med skyddade personuppgifter och deras familjer är mycket skiftande i Sverige. En del skolor har utarbetade handlingsplaner och är medvetna om vilken stress barnen utsätts för. Men det kan hända att personalen försäger sig:

- Ja, det var en gång en av lärarna, när hon var vikarie hos oss som råkade säga när hela klassen satt där att "visst är det du som har skyddad identitet. Vi brukar prata om det i personalrummet". Då blev jag rätt så rädd för tänk om klassen hörde det, berättar Evelina.

Evelina och Terese träffar inte sin pappa, de varken vill eller måste. Men, berättar personalen på det skyddade boendet, det finns barn som måste träffa sina pappor, fäder som har tilldömts umgängesrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".