P1

Kosmo: Tema Förintelsen

Om minne, antisemitism och Israel

"Förintelsen är över och vi måste resa oss ur askan". Så lyder den uppmanande titeln på den israeliske författaren och före detta politikern Avraham Burgs bok. Boken väckte stor debatt i Israel när den kom ut år 2007 och nu finns den också på svenska. Han beskskriver hur förhållandet till Förintelsen skapat en belägringsmentalitet i landet där man ser sig omringade av fiender och fortfarande hatatd av alla. Sharon Jåma har träffat Avraham Burg i Tel Aviv för att höra mer om hans tankar om hur Förintelsen präglar Israels självbild.

Historikern Saul Friedländer, som själv överlevde Förintelsen genom att han gömdes undan i Frankrike medverkar dessutom i programmet. Han har utbildat sig i Israel och är numera verksam vid UCLA i Kalifornien. Friedländers stora produktion innefattar bland annat verket "Tredje riket och judarna" vars andra del, "Utrotningens år 1939-1945" nu kommit på svenska. I böckerna gör han en grundlig dokumentation av händelseutvecklingen före och under andra världskriget och kartlägger genom bland annat dagböcker, dokument och brev hur Förintelsen var möjlig. Anneli Dufva har träffat honom i Stockholm.

Dessutom funderar Gunnar Bolin på Förintelsens särställning i både film och litteratur; inte minst i filmindustrin i Hollywood.

Och så talar Cecilia Blomberg med konstnären Ester Shalev Gertz, själv uppvuxen i Israel, om ett av de verk hon gjort med utgångspunkt i Förintelsen.

Programledare: Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".