P3 Dokumentär om Palmemordet

Den 28 februari 1986 mördas Sveriges statsminister Olof Palme mitt i centrala Stockholm. Skotten på Sveavägen skakar om en hel nation och ingen vågar tro annat än att mordet snart kommer att klaras upp. 25 år senare står dock utredningen kvar på den punkt där man började.

I en utredning som inte får misslyckas börjar istället interna stridigheter gro inom polisen och allmänhetens sorg och bestörtning övergår snart i vrede och frustration över att det svenska rättsväsendet inte lyckas hitta den skyldige. Misstron föder snart en ny grupp av privata utredare som ser som sin uppgift att finna sanningen och alldeles för sent har polisen insett att lösningen måste sökas nära brottsplatsen och nära tidpunkten för dådet.

Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson tar lyssnarna tillbaka till natten då skotten föll och skildrar de år av utredningsarbete som följde. De pratar med aktörerna som var med från dag ett och presenterar de spår som polisen brottats med. Spår som alltid slutat i en återvändsgränd.

I P3 Dokumentären medverkar Lisbeth Palme, polismannen Thure Nässén, Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalen och journalisten Leif Brännström.

Med denna skildring av mordutredningen återvänder Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson till det fall som skulle bli starten för P3 Dokumentär för sju år sedan. Våren 2004 sändes ”18 år har gått – Om mordet på Olof Palme” och året därpå skapade de P3 Dokumentär, idag flerfaldigt prisbelönat och ett av Sveriges Radios populäraste och mest nerladdade program.

– Det är svårt att helt släppa detta nationella trauma. Nästan oavsett vilken stor svensk händelse vi skildrat i P3 Dokumentär har Palme funnits med i bakgrunden på något sätt. Palmemordet ligger som en våt filt över svensk nutidshistoria, säger Fredrik Johnsson.

Dokumentären är gjord av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista