P1

Vetandets Värld: Ny-Ålesund på Spetsbergen, Polarforskningens huvudstad

Nu finns 11 permanenta forskningsstationer i byn, den senaste är den indiska stationen som öppnade 2008. Sommartid kommer så många som 150 forskare till Ny-Ålesund från en rad olika länder.

Ny-Ålesunds position är 78° 55´ N, 11° 56´ E. Längre norrut än någon annan plats med permanent befolkning. De enda mänskliga utposter som ligger längre norrut är militärbasen Alert i Kanada och Station Nord på Grönland, känd som bas för Siriuspatrullen.

I programmet medverkar bl a Kim Holmén, svensk miljöforskare som sen 2004 håller en av de högsta befattningarna i den ärevördiga norska polarforskningen. Holmén är forskningsdirektör vid Norsk Polarinstitutt i Tromsö och som sådan en tongivande person i det vetenskapliga samarbetet mellan olika länders forskare i Ny-Ålesund.

-Tillsammans driver vi projekt och kommer längre i forskningen än vad vi hade gjort om vi forskat på egen hand, säger Kim Holmén.

Han understryker också Ny-Ålesunds roll som brobyggare mellan forskare och länder från olika delar av världen, t ex mellan Asien och Europa.

-Ny-Ålesund spelar en mycket större roll än man kan tro, säger Kim Holmén i Vetandets värld

Medverkande: Nick Cox, stationschef British Antarctic Survey, Roberto Sperapani, stationschef Italienska Forskningsrådet (CNR), Roger Jakobsen, VD Kings Bay AS och Kim Holmén, forskningsdirektör Norsk Polarinstitutt

Redaktör är Mats Carlsson-Lénart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista