Sveriges Radio lanserar

Magiska skrinet - en sagoskatt på minoritetsspråken

Nu släpper Sveriges Radio en ny upplaga av Magiska skrinet, sagoskatten på de fem minoritetsspråken. Totalt har 25 sagor tagits fram, de flesta helt nya. Författaren Mikael Niemi är en av dem som bidragit med en berättelse till sagorna på meänkieli, skådespelerskan Basia Frydman läser på jiddisch och den romska sagoprofessorn Mikael Demetri är en av nedtecknarna av de romska sagorna.

Som ett led i Sveriges Radios uppdrag att stödja och underhålla de fem svenska minoritetsspråken lanseras nu Magiska skrinet, en sagoskatt med totalt 25 sagor på jiddisch, samiska, finska, meänkieli (tornedalsfinska) och romani. De flesta sagorna är nyproducerade och har tagits fram med hjälp av både kända författare och radiolyssnare.

– Magiska skrinet är ett mycket viktigt projekt för minoritetsbefolkningen vars språk behöver förvaltas och sättas in i ett sammanhang för att i förlängningen kunna överleva, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalchef på P2. Barn och anhöriga kan lyssna på sagorna tillsammans och på så sätt knyta an till sitt kulturarv. Materialet kan också med fördel användas inom skolvärlden och andra kulturförmedlande organisationer.

Under 2011 kommer Magiska skrinets sagor även att översättas till svenska och sändas i SR Barnradion. Sagorna kommer också att vara tillgängliga för nedladdning på webben samt sändas i FM/Dab och webbkanaler. Därtill kommer sagorna på minoritetsspråken att sändas i FM på respektive språks sändningstid, med undantag för jiddisch.

Om Magiska skrinet
Magiska skrinet är Sveriges Radios minoritetsredaktioners satsningar på barnutbud. I Sverige finns det sedan år 2000 fem officiella minoritetsspråk – finska jiddisch, romani, samiska och meänkieli (tornedalsfinska). Magiska skrinet vänder sig till alla barn 5-8 år som har anknytning till något av minoritetsspråken. Förmedlande målgrupper är till exempel skolpersonal, lärare, föräldrar, bibliotekarier, föreningar, organisationer etc.

Lyssna direkt eller ladda ner berättelserna från och med idag på sverigesradio.se/magiskaskrinet


För mer information, kontakta:
Charlotte Frykman, Pressansvarig P2
0708-62 76 62
charlotte.frykman@sr.se

Elle-Kari Höjeberg, Kanalchef P2
08-784 48 67
elle-kari.hojeberg@sr.se

Sveriges Radios presswebb sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista