P1

Kropp & Själ – Läxa; rör på dig!

Det handlar om forskingsprojektet där man involverat föräldrarna i hälsoarbetet med att förbättra barnens hälsa. Dessutom om hur köldkänsliga olika personer är.

Många barn rör sig för lite och äter för dåligt. För de mest inaktiva barnen har det visat sig vara fritiden som är den största boven i dramat. I skolan serveras näringsriktig mat och barnen rör på sig både på raster och lektioner. Det är i stället när barnen kommer hem som de sjunker ner framför teven med chipspåsen. För att bryta mönstret har man startat ett forskningsprojekt som går ut på att involvera föräldrarna i hälsoarbetet. Sexåriga Robin på en skola i Nacka i Stockholm får i hemläxa att röra på sig, det blir en tur till ishallen för hela familjen.

Dessutom handlar det om hur köldkänsliga olika personer är. I i Luleå mäter man hur snabbt händerna kyls ner i kyla. Med hjälp av den kunskapen kan man sedan skräddarsy kläder och handskar för den som ska vistas i kalla temperaturer. För en brevbärare som tar i en brevlåda i -30 grader till exempel dröjer det bara nio sekunder innan han får en ytlig kylskada.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista