P1

Nya Vågen: Palmebilder och poesins problem

I Nya Vågen diskuterar bla kulturjournalisten Dan Jönsson, genusvetaren Tiina Rosenberg och historikern Håkan Arvidsson den senaste Palme-biografin av Göran Greider.

Hur minns vi Olof Palme? Vad har vi glömt? Och varför har han varit så frånvarande i kulturen och kulturdebatten under de 25 år som gått sedan han mördades?

I Nya Vågen diskuterar kulturjournalisten Dan Jönsson, genusvetaren Tiina Rosenberg och historikern Håkan Arvidsson den senaste Palme-biografin av Göran Greider. Hur skiljer sig Greiders porträtt från till exempel Henrik Berggrens storsäljande Palmebok?

Biografier är numera bestsellers, trots en ibland undermålig litterär kvalitet. Men det som nästan inte säljer alls är lyriken. Har poesin blivit som finporslinet: nåt gammalt som vi bara drar fram vid bröllop och dop? Kan man lära fler att läsa poesi? Och är det en slump att en rad poeter i vår lämnar poesin för att i stället ge ut prosa? Hanna Nordenhök och Khashayar Naderehvandi gästar i studion.

Dessutom: Veckans panel med serietecknaren Liv Strömquist, författaren Torbjörn Flygt och Anna Storåkers från musikklubben Debaser.

Programmet leds av Lena Birgersdotter.