P1

Tendens: "Pengar är pengar"

- Jag vill också bli rik och jag vill visa det! säger 27 åringen i början av karriären. Tendens handlar om huruvida det är fult att tjäna pengar.

-Det var som om man fick… respekt, berättar Krister Olausson en av Sveriges 5000 mångmiljonärer, goda för 10 miljoner och mer.

Han berättar vidare hur omgivningen förändrades i och med att lokaltidningen avslöjade vilka miljonärer som bodde i kommunen.

-Trots att jag åkte runt i en gammal sliten Volvo kom gliringar om att jag var annorlunda på något sätt.

-Pengar som pengar, jag vill också bli rik och jag vill visa det, det är klart, gränsen går vid knark och prostitution, säger 27 åringen i säljarbranchen och i början av karriären.

-Varje morgon när jag vaknar tänker jag att det här måste bli den bästa dagen. Därför är det helt OK att få börja med lite "små grodorna" när jag kommer till kontoret, berättar han

-Då får vi upp den puls och det mindset som krävs.

LO ekonomerna har just publicerat den 11e rapporten i serien "Makteliten, - alltid mer, aldrig nog".

Löneskillnaderna i Sverige är för år 2010 uppe i rekordnoteringar. En VD för ett av de 50 största börsnoterade bolagen tjänar 41 ggr industriarbetarna. Det betyder att direktören har 12,1 miljoner lönearbetaren har 300 000.

-Det hittills mest kritiska rapporten - och ingen verkar bry sig. I alla fall inte näringslivet, enlig Ola Pettersson, ekonom på LO

Håller vår syn på hög lön och rikedom på att förändras? Betyder begreppet

ekonomisk rättvisa något annat idag än vad det gjorde tidigare? Det verkar inte vara så laddat längre att vissa är enormt rika. Det är inte längre något man smusslar med.

Ett program av Christer Söderqvist i Tendens tema: Är det fult att tjäna pengar?

Ett program av Christer Söderqvist i Tendens veckotema: Är det fult att tjäna pengar?