Shang Imam. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Verkligheten i P3 om det svenska rättsväsendet: En dag på tingsrätten

Idag tillbringar Verkligheten en dag på tingsrätten, i specialsatsningen ”Rättsmaskinen” som sänds till och med torsdag 10 mars. Här ligger fokus på dem som arbetar inom rättsväsendet, istället för på brottslingar och brottsoffer.

– Hur många vet vad en notarie är eller att en nämndeman kan ha lika mycket makt som en domare, säger Verklighetens programledare Shang Imam. När alla stirrar på offer och förövare vill vi titta åt andra hållet – på rättsväsendets tjänstemän.

Verklighetens uppdrag är att ge inblick i samhällen i samhället och lyfta fram personer och historier som vanligtvis inte hörs. I ”Rättsmaskinen” hör lyssnarna bland annat:
• En tingsnotaries vittnesmål om ryggdunkande och brist på kritiskt tänkande som fick honom att överväga att byta karriär.
• Om nämndemännen som somnar i rättegångssalen och avhopparen som kritiserar systemet.
• Yogainstruktören på fängelset. 

Verkligheten drar också igång en egen rättsapparat där försvarsadvokaten står på den anklagades bänk: är de samvetslösa karriärister eller samhällets stöttepelare?

– Det är ett stenhårt brottsfokus i medierna. Men vi fokuserar på systemet bakom, på dem som är i stormens öga och verkar i det tysta, säger Shang Imam.

P3:s dokumentära samhällsprogram Verkligheten sänds måndag till torsdag 18.06-18.30.
www.sverigesradio.se/p3/verkligheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".