Gustav Almestad har sexbloggen´"Pillowtalk" där han skriver om sex och relationer. Foto: Jennie Smith
P1

Tendens Samtalet: "Jag tyckte hon kallade mig våldtäktsman"

När killen tar rollen som förövare och tjejen lika snabbt tar på sig offerkostymen blir det svårt att prata om dåligt sex. För ingen vill vara varken offer eller förövare. 

En gång när Gustav Almestad och hans dåvarande tjej hade sex ber hon honom att vänta. Han antar att något gör ont och är bara stilla. Då blir hon upprörd. Han flyttar sig helt och lägger sig bredvid henne och hon förklarar att situationen påmint henne om när hon blev våldtagen och han borde förstått att flytta sig direkt. Gustav tog omedelbart på sig rollen som förövare.

- Jag tänkte direkt, nu blir jag anklagad för ett övergrepp. Jag upplevde det som att hon anklagade mig för att vara precis som den personen som våldtog henne.

Gustav tycker att det ofta lätt blir så. Att det är svårt att värja sig mot bilden av den onde starke mannen. Och när killen alltid tar rollen som förövare och tjejen lika snabbt tar på sig offerkostymen blir det svårt att prata om dåligt sex. För ingen vill vara varken offer eller förövare.

Ändå tycker Gustav att det är viktigt att våga berätta om dåliga sexupplevelser.

- Det är lite genant att prata om dåligt sex. Man vill ha sitt sex problemfritt.

Han upplever också att sex ofta ses som en förhandling. Att killen ska tjata och tjejen ska ge efter. Killen är den pådrivande och tjejen den passiva.

- Som man får man lära sig att lyssna efter när någon säger nej inte vad som är ett ja, säger Gustav.

Gustav är 30 år, jobbar som bibliotekarie och har en sexblogg som heter Pillowtalk där han skriver om sex och relationer.

Programmet är producerat av Lovisa Haag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".