P1

Nya Vågen om landsbygden: Idylliskt reservat eller obildad gyttjepöl?

Nya Vågen tar sig an förhållandet mellan storstan och landet. Begreppet Country Noir diskuteras i ljuset av mörkret i Ola Nilssons nyutkomna roman Änglarna.

Bilden av den svenska landsbygden är ofta svart eller vit. Antingen presenteras en naturskön genuin idyll där solen alltid skiner och fisken alltid nappar, eller så ges en betydligt mer mulen skildring av avfolkade orter med arbetslöshet, alkoholism och inskränkta rasister. Har bilden av landsbygden någonting med verkligheten att göra, eller har den blivit en användbar scenografi för - numera - storstadsboende konstnärers ångestvisioner eller längtan efter en tidlös idyll?

Kan bilden av landsbygden på sikt påverka verkligheten, så som Stockholm faktiskt formats av förra seklets bilder och drömmar av stan? I studion finns litteraturkritikern Therese Eriksson och arkitekturskribenten Dan Hallemar.

Dessutom pratar Kulturradions Jenny Aschenbrenner och Jenny Teleman om humorgruppen Klungans nya föreställning Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter. Veckans kulturpanel gästas av konstnären och filmaren Fia-Stina Sandlund.

Programledare: Karsten Thurfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".