P1

Publicerat i P1: Om "Ett fall för Louise"

Efter långt utredande har Socialstyrelsen kommit fram till att psykopterapeuten Louise Hallin var att betrakta som vårdgivare i det omdiskuterade SVT-programmet "Ett fall för Louise". Publicerat diskuterar fallet med Socialstyrelsens enhetschef Erik Höglund.

Louise bröt mot reglerna i SVT:s "Ett fall för Louise"

Efter långt utredande har Socialstyrelsen kommit fram till att psykopterapeuten Louise Hallin var att betrakta som vårdgivare i det omdiskuterade SVT-programmet "Ett fall för Louise". Därmed bröt hon mot bestämmelserna när hon gav identifierbara barn råd i teve. Och föräldrar gagnas heller inte av exponering i tv.

Men vad betyder detta för liknande radio- och tv-program i framtiden? Och de som sänds idag?

Det diskuterar Publicerat i P1 med Socialstyrelsens enhetschef Erik Höglund. Vi hoppas också att Sveriges Television och framförallt Louise Hallin deltar i diskussionen. Hallin har tidigare ansett att hon inte var vårdgivare i tv-programmet.

-Det är inte förenligt med kraven på god vård att i ett teveprogram exponera identifierbara barn där integritetskänsliga uppgifter avhandlas, skriver Socialstyrelsen bland annat i sitt beslut. Och ger därmed de som kritiserat programmet rätt.

Ett barn kan inte överblicka konsekvenserna. Och det är dessutom svårt att se att Hallins råd till föräldrarna gagnas av mediaexponering, anser socialstyrelsen bland annat.

Men Hallin ges ingen erinran eller varning. Sådana delas heller inte ut längre, eftersom det nu finns en helt ny lag på hälso- och sjukvårdsområdet.

Numera hörs Louise Hallin framför allt i TV4 Nyhetsmorgon på tisdagar och P4 Radio Stockholms Knattetimme varannan lördag.

(Bild: Louise Hallin

-från Isidor/tagen av SR?)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista