Stina Oscarson, chef för Radioteatern, Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2011-03-31

Stina Oscarson ny chef för Radioteatern

Stina Oscarsson, idag konstnärlig ledare vid Orionteatern, är Sveriges Radios nya Radioteaterchef. Hon får ett förordnande på tre år och börjar i sin nya roll den 1 maj. Stina Oscarson efterträder Jasenko Selimovic.

– Stina Oscarson är en drömrekrytering för Sveriges Radio. Hon är en konstnär med stor integritet och stort engagemang för teatern, kulturen och demokratin. Hon är också en modig ledare som förmår förnya alla delar av det hon arbetar med, säger Peter O Nilsson, områdeschef för Kultur och Samhälle.

Stina Oscarson är regissör och har satt upp många hyllade föreställningar på Orionteatern. Under sin tid där har hon skapat nya samarbeten vilka bidragit till att vända en trend av vikande publiksiffror och dålig ekonomi.

Stina Oscarson har varit regiassistent till bl.a Suzanne Osten, Lars Rudolfsson och Etienne Glaser. Hon har även arbetat på Stockholms Stadsteater, Det Kongelige teater i Köpenhamn, Byteatern, Västerbottensteatern.

1997 startade hon den fria gruppen teater ML02 som blivit mycket uppmärksammad för sina uppsättningar av bl.a Woyzeck, Insekternas liv och Elvira Madigan.

Stina har ett starkt politiskt engagemang och initierade 2008 den alternativa kulturutredningen Skuggutredningen som i hög grad kom att påverka den kulturpolitiska debatten. Hon är en flitig debattör och brinner att göra teatern till en central mötesplats för såväl konstnärliga som politiska samtal.

– Radioteatern är en oas av skönhet i det ständiga informationsbruset. En plats där andra berättelser om vad det är att vara människa kan ta form. En plats som vi bästa demokratiska anda äger tillsammans, säger Stina Oscarson.

Pressbild
Stina Oscarson, chef för Radioteatern, Sveriges Radio.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/1608354_1600_2000.jpg

Kontakt
Peter O Nilsson, områdeschef kultur och samhälle
070-884 84 61
peter.o.nilsson@sr.se

Stina Oscarson
070-3417062
stina@orionteatern.se

Bengt Arwén, presschef
bengt.arwen@sr.se
0703-72 71 81 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista