Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1

Tendens Tema: Med kroppen som fiende

David Clinton Foto: Christer Söderqvist

Min kropp är ett slagfält. Om ätestörningar.

Donny såg sig själv som en knubbig mes när han var liten.
Vid 25 årsåldern tog han makten över kroppen. Med  fingrarna i halsen, ångest och panik ville han bli perfekt, en elitmänniska, med hans egna ord.

– Och framför allt ville jag inte vara offer för en tjejsjukdom. Anorexi handlar ju mest om femtonåriga tjejer som svälter sig själva. Sån var inte jag, säger Donny.

Det har gått nästa 10 år sedan Donny led av sina ätstörningar. Idag har han mer självförtroende och behöver inte hävda machoidealen och ouppnåeliga förebilder.

Han har medverkat och skrivit om sin besvärliga kamp mot sin kropp i antologin ”Pittstim”. En direkt fortsättning på den omtalade boken ”Fittstim” som kom ut på 90 talet.

Han vet att det är många killar idag som lider som han gjorde, även om uttrycken för killar ser annorlunda ut med t.ex. manisk träning som i hans eget fall.

-Ätstörningar är inte enbart en sjukdom, det är ett sätt att ta makten över kroppen

David Clinton är docent och psykoterapeut vid bl.a. Karolinska Institutet i Stockholm. Han är verksam i KÄTS, kunskapscentrum för ätstörningar.

David Clinton säger att det inte finns någon enhetlig definition av begreppet ätstörningar. Däremot kan begreppet ses som resultat av hur vi uppfattar oss själva i betydelse av vikt och kroppsform.

-Har vi svårt att leva upp till högt ställda förväntningar eller ideal kan vi alltid påverka kroppen. På så sätt blir träning, svält, eller maten vi äter de sista verktygen att ta skaffa makt.

David Clinton fortsätter med att kampen egentligen sker i hjärnan och att det därför som ätstörda människor många gånger ser något helt annat i sin egen spegelbild än vad omgivningen ser.

-På så sätt handlar det om en både konkret och förvrängd självbild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".