Segeste site du temple
P1

Vetenskapsradion Historia: Sicilien – Medelhavets mångkulturella mötesplats

Vetenskapsradion Historia uppmärksammar Siciliens mångkulturella arv, och den tid då ön var en mångkulturell smältdegel.

Idag är det apelsiner, solstekta sträder och antika tempelruiner som lockar tusentals turister till Sicilien. Men få vet att apelsinerna fördes in av
muslimska erövrare under tidig medeltid, och att det bland de antika templen går att hitta ruiner av moskéer.

- Det muslimska arvet är sorligt bortglömt på Sicilien, menar Mats Roslund, docent i historisk arkeologi vid Lunds universitet. Ändå satte muslimerna ett stort avtryck på ön, som är tydligt ännu idag.

Behovet av att uppmärksamma den muslimska historien på ön blir allt större, menar Mats Roslund, när främingsfientliga krafter i Europa vill föra fram idén om att muslimsk kultur är något nytt och skadligt i Europa. Historien på Sicilien visar motsatsen.

Vetenskapsradion Historia besöker dessutom Venedig, där runforskaren
Thorgunn Snaedal arbetar med att försöka dechiffrera tre runinskrifter på
ett marmorlejon som står staty i staden.

Texterna som är illa åtgångna av sekler av smuts, väder och vind,
berättar om skandinaviska vikingar som fungerat som legosoldater i
bysantinsk tjänst. På 1000-talet knackade de in runorna i lejonet, medan det fortfarande stod på sin ursprungliga plats i Athens hamn Piraeus.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".