Norrlandsoperan Foto: Andreas Nilsson
P2 live klassiskt

Uruppförande av Segerstams 207:e symfoni - konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester

Konserten med NorrlandsOperans Symfoniorkester bjuder den här veckan på två finska giganter, Segerstam och Sibelius. Den förstnämnde finns på plats i Umeå för att uruppföra sin 207:e symfoni. Själv beskriver han sin 207:a som ”en fripulsativ happening... med sex portionspärlor av segerstamismer i olika tappningar och atmosfärer att tolkas utan dirigent”. I konserten medverkar även Leif Segetsams dotter, cellisten Pia Segerstam, som är mycket uppskattad för sin bländande teknik och sitt musikaliska djup.

Denne finlandssvenske dirigent, tonsättare, musiker och professor har dirigerat flera av världens främsta orkestrar och varit chefdirigent för bland annat Kungliga Operan i Stockholm. År 1999 fick han Nordiska rådets musikpris för sin insats för skandinavisk musik. Med sin enorma personlighet och Brahms-look, men framförallt med sin idé om att musiken ska ge upphov till ständiga aha-upplevelser, är han ett av konstmusikens största unikum.

Konserten ramas in av två av Sibelius vackraste stycken, den sjunde tillika sista symfonin, som av många anses vara hans allra bästa, samt Karelia-svit, som bl a bygger på en medeltida svensk ballad och finsk runosång.

Program:
1. Jean Sibelius: Symfoni nr 7 C-dur.
2. Benjamin Britten: Cellosymfoni.
3. Leif Segerstam: Symfoni nr 207, uruppförande.
4. Jean Sibelius: Kareliasvit. 

Konserten är från 21 april i Norrlandsoperans konsertsal, Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".