P1

Kosmo om olja

Kanadensaren Edward Burtynsky dokumenterar de spår människan lämnar efter sig, och de omformade landskap som vi skapat i vår jakt på olja och vår längtan efter evig tillväxt. Kosmos Cecilia Blomberg har sett hans utställning Burtynsky/Oil på Fotografiska i Stockholm och träffat honom.

På Fotografiska i Stockholm pågår just nu utställningen Burtynsky/Oil. Där visas bilder på alltifrån stora sopberg av bildäck, kyrkogårdar för rostiga oljetankers, till bilder av raffinaderier, oljefält, motorvägar och bilberoende förorter. Burtynsky var också som enda konstfotograf med och dokumenterade den stora oljeläckan i Mexikanska Golfen förra våren.
När vi talar om olja så är det sällan vi tänker på det stora oljelandet i väst - Norge. Landet där man bygger upp vad som kallas "statens pensjonsfond" - en fond där överskottet från oljan hamnar och från vilken man använder sig av 4 % av avkastningen till statens utgifter. Det finns en stor diskrepans mellan oljans betydelse i Norge och människors medvetande om hur oljan påverkar landet. Det skriver journalisten Simen Saetre i boken Petromania. I boken jämför han Norge med andra oljestater, något som i sig visade sig provocera norrmännen. Sveriges Radios kulturkorrespondent åkte till Oslo och träffade Simen Saetre och sökte bland annat efter vilka spår oljan satt i norskt kulturliv.

Och så har Måns Hirschfeldt gjort en resa bak i tiden och sett om både tv-serien Dallas och filmen Local Hero.

Programledare Anneli Dufva

Kosmo lördag 21 maj 16.03 med repris måndag 23 maj 18.15 i P1